IMATE PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS »

NAZOVITE NAS:
00387 39 835 600

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU potpisala je ugovor s Mucić&CO-om o izgradnji triju graničnih inspekcijskih postaja za veterinarski i fitosanitarni pregled na prijelazima Metković, Karasovići i Luka Ploče.

Ugovor je vrijedan 2,61 milijuna eura, izvijestili su iz danas SAFU-a. Riječ je o projektu koji sufinancira EU s 1,96 milijuna eura, što je 75 posto ukupne vrijednosti radova, kroz IPA pretpristupni program i komponenta – pomoć u tranziciji i izgradnja institucija. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, koji je i krajnji korisnik projekta, te Ministarstvom financija.
Ugovor obuhvaća izvršenje svih radova potrebnih za izgradnju šest objekata ukupne površine od 3.220 četvornih metara, po jedan za veterinarsku te jedan za fitosanitarnu inspekciju, na svakom od tri granična prijelaza, navodi se u priopćenju.

Iz SAFU-a ističu kako je potpisani ugovor tek jedan u nizu ugovora koji se tiču izgradnje i opremanja graničnih inspekcijskih postaja, za koje je Agencija provela postupak javne nabave i dalje prati njihovu provedbu.
U tu je svrhu u zadnjih godinu i pol dana Agencija potpisala ukupno 11 ugovora u vrijednosti 7,13 milijuna eura (EU udio je 5,35 milijuna eura), koji se odnose na izgradnju i opremanje graničnih inspekcijskih postaja Zračna luka Zagreb, Bajakovo te Stara Gradiška, a novim ugovorom i izgradnja graničnih postaja Metković, Karasovići i Luka Ploče.

Radovi na izgradnji granične postaje Zagreb su 95 posto dovršeni, a izgradnja graničnih postaja Bajakovo i Stara Gradiška također je u završnoj fazi, navode iz SAFU-a.
Cilj tih ugovora je, kako ističu, jačanje kapaciteta veterinarske, fitosanitarne isanitarne granične inspekcije u ispunjenju njihovih dužnosti vezano za sigurni uvoz hrane te promet proizvoda životinjskog porijekla, živih životinja, biljaka i biljnih proizvoda, a sukladno pregovaračkim poglavljima 12 – Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika, te poglavlju 24 – Pravda, sloboda i sigurnost, vezano uz kontrolu granice.

Izvor:liderpress.hr

© 2022 Mucić